Brand archetypes in visuele content: The Magician

De keuze voor een visueel concept of stijl maken wij altijd via een afgebakend proces, in samenspraak met onze klanten. Wat we vooral vermijden is iets maken dat wij (maar evengoed onze klanten) zomaar 'leuk' vinden... In deze fictieve briefing nemen we je mee door zo’n proces. We leggen onszelf de uitdaging op om het Magician archetype toe te passen in visuele content... in een onverwachte sector. Met verrassend resultaat!

De Briefing

Wat is een brand archetype? Heel kort uitgelegd. Er zijn 12 duidelijk verschillende communicatiestijlen waarmee brands zich kunnen identificeren. Die 12 ‘archetypes’ zijn gebaseerd op het werk van Jung, maar dan in een marketing context. Dus niet voor personen, maar voor merken. Het Magician archetype is één van die twaalf.

The Magician kennen we vooral van communicatiestijlen zoals Disney of Polaroid, waar verwondering en verbeelding centraal staan. Om een echte uitdaging van onze fictieve briefing te maken willen we dit archetype toepassen op een sector die niet zo voor de hand ligt. We kozen de transport sector!

Die sector is niet gekend als een echt visuele sector met originele of onderscheidende branding.
Een meer evidente keuze voor een communicatiestijl in de sector zou de Everyman zijn. We vergelijken hieronder de Everyman met de Magician.

Een Everyman merk

 • Deze merken laten mensen bij een bepaalde groep community horen.
 • Diensten of producten worden gebruikt in het dagelijkse leven en zijn betaalbaar.
 • Ze onderscheiden zich op een positieve manier van ‘premium’ merken en zijn er voor de massa.
 • Deze merken streven universele humanistische waarden na zoals gelijkheid.

Een Magician merk

 • Deze merken hebben een psychologisch of spiritueel element in hun producten of diensten.
 • Ze zorgen voor verandering, of een bewustwording over verandering.
 • Ze hebben innovatieve en up-to-date producten.
 • Ze koppelen vaak een soort ritueel aan hun merk.

We doen dit enkel als  visueel experiment. We deden geen concurrentieanalyse of doelgroep bevraging. Het concept kan vergezocht lijken en is commercieel waarschijnlijk niet de beste keuze. We kijken gewoon hoe ver we kunnen gaan met deze briefing! Let’s go!

Voor wie moet het dienen?

Even inzoomen op onze fictieve klant. Verwachtingen die we hebben van elke transportfirma:

 • Ze zorgen goed voor je spullen
 • Ze zijn (super)snel
 • Ze zijn zeer goedkoop

Ook zijn er aan aantal hete hangijzers waarmee we de sector associëren.

 • Vervuilende sector
 • Oververmoeide truckchauffeurs, ongevallen
 • Extra drukte in het verkeer

Er lijkt dus helemaal niets magisch te zijn aan deze sector.

De transportsector is een visueel arme sector met weinig aandacht voor branding. Net daarom is er plaats voor een brand die eruit kan springen.

Het Concept

Wie verhuist begint aan een avontuur. Soms groot, soms klein. Oude vertrouwde spullen worden weggestopt in de gekende verhuisdoos. Wanneer ze uitgepakt worden, begint een nieuw verhaal. Hierin zit wel een magisch element. Het verhuizen is een soort overgangsritueel, met de verhuisfirma als ceremoniemeester.

Er is een valkuil bij dit concept. Een verhuisfirma komt bijna altijd op een kantelpunt in iemand zijn leven. Soms op een mooie dag, maar evengoed op een triestiger moment. We kunnen onze firma niet voorstellen aan de weduwe die verhuist naar een kleinere flat als “een firma die je gidst van het ene leven naar het volgende”!

We willen ‘magisch’ maar dus zeker niet ‘spiritueel’. Geen ‘afterlife’ of ‘volgend leven’. Om dat op te lossen moeten we ons iets verder van de realiteit verwijderen. De vergelijking moet fantasierijker en onschuldiger.

Wat is een ultiem nieuwe begin? Het ultieme avontuur, de ultieme grens!? *drumroll*… De ruimte!
Door de verhuisfirma te koppelen aan ruimtereizen behouden we de magie maar vermijden we de spirituele link.

Missie

Nu we de blauwdruk hebben voor ons brand kunnen we het meer body geven. Een missie zou er zo kunnen uit zien:

“Het leven brengt je soms op de meest verrassende plaatsen. Maak je geen zorgen over je spullen… ga waar jij wil, desnoods naar outer space – Wij kunnen je spullen er bezorgen!”

De overdrijving zorgt voor zelfrelativering en humor.

We willen een naam die de link legt tussen het verhuizen en de ruimtereizen. Daarom dachten we aan de naam van een raket. Zo bedachten we: ‘Move1’

 • Te vertalen als “In één beweging”, het klinkt plug-and-play, eenvoudig en gemakkelijk.
 • De nummering lenen we van raketten, zoals Apollo 11, 12, 13…
 • Move is een werkwoord die we wel vaker in de sector zien. Bij branding is het belangrijk om voldoende in de categorie te blijven. Daarom kiezen we ook een naam die via associatie de verwachtingen uit de sector beaamt: snel, goedkoop, met zorg.

Baseline

Hier maken we een korte samenvatting van de missie die we hierboven uitlegden.

Your cargo, wherever life takes you

 

Die legt goed de brug tussen ons magisch concept en de core business van Move1.
Die ‘wherever’ zorgt ervoor dat we later het concept kunnen schalen met nieuwe campagnebeelden waarin we personages op allerlei bijzondere locaties plaatsen.

Visueel concept

Hoe kunnen we de – beetje kinderlijke magie – van ruimtereizen in een visual omzetten? Welke stijlelementen zorgen voor een “magisch” beeld? En hoe leggen we link met de verhuisfirma? Dit is het hart van ons experiment: Stijlresearch enerzijds en concept anderzijds.

Stijlresearch

Hier zoeken we voorbeelden van verschillende illustratiestijlen die ‘de ruimte’ op een magische manier verbeelden.
de meest evidente is de pulpstijl uit de 60’s ‘Space age’. Voorbeelden zijn de eerste 2 beelden. Maar dat is natuurlijk nét niet hedendaags en wij willen Move1 iets futuristisch en cutting-edge geven.
Een illustrator die een warmte kan combineren met kille hightech is Yukai Du. Haar typische pointillisme en warme kleurschema’s geven laten haar werk ‘gloeien’.

Concept

Tijd om de stijlresearch toe te passen op een concept. In eerste schetsen tekenden we raketten, astronauten en planeten. Maar wat ontbrak was een duidelijke, letterlijke link met het verhuizen. Daarom introduceerden we de iconische verhuisdoos. We schetsen de verhuisdoos als een soort portaal naar nieuwe avonturen.

Onze eerste ruwe schets

Al snel tijdens onze eerste uitwerking vonden we de stijl niet onderscheidend genoeg. Er ontbrak vernieuwing. Dus, ‘Back to the drawing table’

We gaan op zoek naar voorbeelden van high-tech, meer futuristische stijlen dan onze eerste zoektocht. Moebius, het pseudoniem van de legendarische Franse striptekenaar Jean Giraud is zo’n voorbeeld. Zijn stijl werd onlangs gebruikt als inspiratie voor de visuals voor beleggers app Robinhood!

Iets meer Comic is de stijl van de Australische Choo. Met dramatische zwarte volvlakken en felle RGB kleuren ontstaat iets heel nieuws en fris.

Voor ons personage willen we wel geen té afleidende kenmerken. Uiteindelijk is hij/zij maar een figurant in ons concept. De personages in het werk van Maria Medem zijn ideaal als referentie. Die hebben weinig detail en zijn bijna generiek.

Moebuis combineert gelige pastel met vol blauwe vlakken. Interessant, maar niet zo 2021. Na even zoeken op schema’s met felblauwe tinten komen we tot een combinatie van felblauw, rood, oranje en grijs.

Nu hebben we alles om ons concept van de verhuisdoos/portaal uit te werken. Score!

De Move1 bestelwagen met visual

De definitieve visual wordt uitgevoerd in een stijl van fijn, exact lijnwerk met felle kleuren, dramatisch zwarte volvlakken en een industrieel grijs accent. Tegelijkertijd magisch en vernieuwend. Ons personage laten we energiek springen uit de verhuisdoos/portaal in een spannende, fantasievolle setting.

De afgewerkte visual met logo en baseline passen we direct toe op het uithangbord van de sector: de bestelwagen.

We legden onszelf de uitdaging op om een ongebruikelijk brandarchetype toe te passen op een visual voor een sector naar keuze. Het resultaat werd een ‘magische’ visual voor de niet-zo-magische transportsector. Met deze fictieve case kreeg je een inkijk in ons proces en Move1 zou met zijn futuristisch concept en eye-poppin’ kleuren (mits een grotere uitrol) een echte disruptor kunnen zijn in de sector.

It's time to put your story out there!

Leave a mark with your visual content. If you’re interested in gearing up your visual identity, let’s talk!