Stevige geschiedenis in een toegankelijk kaartspel

Het Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke laat bezoekers de Eerste Wereldoorlog, en in het bijzonder de Slag bij Passendale, beleven via een nagebouwde dugout, loopgraven en ondergrondse gedeeltes. Flint stond in voor alle illustraties en grafische uitvoering van het kaartspel van het museum, het 'Kaartenspel 1917'.

De uitdaging

Jonge bezoekers kunnen het museum ontdekken via een zoektocht. Maar het museum wilde verder inzetten om meer jongere bezoekers en families te bereiken. Hoe breng je echter het verhaal van die gruwelijke oorlog aan een jong publiek? MMP bedacht daarom om een kaartspel te laten maken die de jongere bezoekers of families spelenderwijs in contact brengt met die oorlog.

Onze aanpak

Flint stond van A tot Z in voor het ontwerp van het ‘Kaartenspel 1917’. We tekenden alle 35 illustraties, die per familie één onafgebroken panorama vormen. We verzorgden verder ook de lay-out van de kaarten, doosje en spelregels.

Welke tekenstijl gebruik je om WO1 te verbeelden zonder te verbloemen, maar ook zonder te choqueren? Na stijlstudie ontwierpen we een stijl die elementen van een stripstijl mengt met een knipoog naar de (hout)prints die populair waren begin vorige eeuw.

Alle tekeningen werden ook voorgelegd aan historici! Na hun inbreng pasten we de tekening zo aan dat het resultaat niet alleen aantrekkelijk is, maar inhoudelijk ook klopt.

Een spel kan gevoelige of moeilijke thema's op een ontwapenende manier aanreiken. Bovendien beleef je via een spel een onderwerp als WO1 intenser. Werk je zelf rond een complex thema? Met een eigen spel bereik je je doelgroep op een toegankelijke manier.


Client: Memorial Museum Passchendaele 1917